Прашање од новинска агенција МЕТА (20.06.2016) Во интерес на дневното информирање на новинската агенција „Мета“, Ве молиме за Ваша реакција и коментар во врска со вчерашното обраќање на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, кој меѓу другото рече дека Специјалното јавно обвинителство го изгубило својот кредибилитет, дејствува непрофесионално и работи под директива на СДСМ. Одговор од СЈО […]

Read More →

Прашања од Александар Димитриевски (13.06.2016) Во петокот и денеска имаше поголем број на одлуки на ОСС 1 по вашите барања од четвртокот а во врска со поголем број на ваши барања по неколку различни предмети. Во тој контекст, Ве молам за одговор на следниве прашања: 1. Дали СЈО ги дополни барањата за предметот „Тврдина“ согласно […]

Read More →

Во врска со прашањата од страна на неколку медиуми за предметот во јавноста познат како „Тврдина“, а со оглед дека од судот беа доставени две барања за доуредување на предлогот за определување на мерка притвор и предлогот за определување на мерки на претпазливост и имајќи предвид дека од страна на судот се отфрлени и предлогот […]

Read More →

     Специјалниот Јавен обвинител г-ѓа Катица Јанева беше говорник на работилницата на тема „ Зајакнување на отпорноста кон корупцијата и заробувањето на државата во Југоисточна Европа “ која се одржува денес, 14 јуни во Брисел, Белгија. Во фокусот на работилницата е размена на искуства во поглед на следење на имплементацијата на механизмите за борба против корупција, напредокот […]

Read More →

        Во текот на вчерашниот ден Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите на официјалната интернет страна објави два интегрални дописи упатени до Основен Суд Скопје I Скопје, по повод барањата за доуредување на предлозите за притвор и мерки на претпазливост […]

Read More →

Во врска со прашањата од страна на неколку медиуми за предметот во јавноста познат како „Тврдина“, а со оглед дека од судот беа доставени две барања за доуредување на предлогот за определување на мерка притвор и предлогот за определување на мерки на претпазливост во предвидениот рок до судот се доставени два поднесоци кои во интегрална […]

Read More →

Прашања од новинска агенција Курир (04.06.2016)  1.Дали е точно дека јавниот обвинител Ленче Ристовска денес заминува на обука? – Доколку е точно, каде, колку време ќе трае обуката и колку чини истата? 2.По кој закон се исплаќаат платите и додатоците во СЈО? Колку во просек јавните обвинители во СЈО имаат прекувремена работа во делник, викенд […]

Read More →

Во врска со повеќето прашања доставени од страна на медиумите околу актуелните прашања во врска со работата на ова Јавно обвинителство Ве известуваме за следното: Во однос на постапувањето на ова Јавно обвинителство по донесување на Одлуките за поништување на Одлуките за помилување, донесени од страна на Претседателот на Република Македонија, Ве известуваме дека истите […]

Read More →

Денес во просториите на ова Јавно обвинителство се одржа прес конференција, на која изјава даде јавната обвинителка Ленче Ристоска, по што одговараше на новинарски прашања. Во продолжение ја пренесуваме изјавата. Денешната прес конференција на ова Јавно обвинителство е организирана со цел да ви дадеме одговор на прашањата што ни беа поставени. Воедно денешната прес конференција се […]

Read More →