Денес во просториите на Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите Специјалниот јавен обвинител г-ѓа Катица Јанева оствари средба со Министерот за правда на Република Италија г.Андреа Орландо во рамки на неговата посета на Република Македонија. На средбата беа разменети искуства од аспект на […]

Read More →

Прашање од Бранислав Закев, новинска агенција Мета (18.07.2016) Дали Специјалното јавно обвинителство ќе ја обжали (или веќе ја обжалило) до Кривичниот совет на Основниот суд Скопје 1 одлуката на судијата на претходна постапка да не им бидат одредени мерки на претпазливост на осомничените во случајот „Тортура“? Одговор од СЈО  Ве известуваме дека одлуките на судот […]

Read More →

Прашање од Гордана Дувњак, Утрински Весник (12.07.2016) Ќе ве молам да ми одговорите околу тоа за што е разговарано на средбата на Специјалната обвинителка Катица Јанева со помошник-државниот секретар на САД, Викторија Нуланд. На кој начин е замислено да функционираат две дополнителни одделенија (судско и во МВР), кои би требале да бидат клучни во обезбедуњто […]

Read More →

Прашање од Сенат Зилбехари, Алсат ТВ (30.06.2016) Во самата „Бомба“ на опозицијата се слуша Гордана Јанкуловска со Трајко Вељановски за случаите во Ѓорче Петров кои се случиле на 19.05.2014 год. Дали за овој случај има некоја постапка? Одговор од СЈО Информациите кои ги барате се дел од предистражна постапка и се тајни согласно член 289 […]

Read More →

Прашања од Катерина Гетева, Алфа ТВ ( 27.06.2016) 1. Дали според СЈО, Верушевски во изјавата признава дека има свој парарлелен систем во безбедносно- разузнавачките служби во Република Македонија? 2. Дали СЈО смета дека постои опасност Верушевски да ги повтори делата за кои е обвинет? 3. Дали СЈО ќе побара од ОСС1, мерка притвор за Верушевски поради […]

Read More →