ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите

Кои сме ние?

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, познато и како Специјално јавно обвинителство, е формирано со Законот за јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, усвоен од страна на Собранието на Република Македонија на 15 септември 2015 година и изборот на Катица Јанева за Јавен обвинител кој ќе раководи со ова Jавно обвинителство.

Потребата за формирање на ова Јавно обвинителство се наметна со објавувањето на разговорите од незаконското следење на комуникациите во 2015 година, што открија системски проблеми во доменот на владеењето на правото, коишто беа потврдени со Извештајот на Прибе и Итните реформски приоритети.

Наша мисија

Главната мисија на Специјалното јавно обвинителство е истражување и гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, со цел спроведување на правдата преку принципот на владеење на правото.

Специјалното јавно обвинителство се основа за целата територија на Република Македонија, а со седиште во градот Скопје.

НОВОСТИ И СЛУЧУВАЊА

СООПШТЕНИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Согласно член 8 од Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, Јавниот обвинител редовно ја информира јавноста за неговиот/нејзиниот напредок, врамнотежувајќи ги етичките и процедурални обврски одредени со закон и јавниот интерес да се биде информиран за текот на истрагата и гонењето.

РАСПОРЕД НА СУДЕЊА

Ноември, 2018 година

Четврток, 01.11.2018 година

 • ТОРТУРА (НСК-КО 2/16) во 10:00 часот
 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 13:00 часот
 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (НСК-КО 7/16) [раздвоена постапка] во 13:15 часот

Петок, 02.11.2018 година

 • ТОПЛИК  (НСК-КО 9/16) во 09:30 часот
 • ТРЕЗОР  (НСК-КО 8/16) во 10:00 часот

Четврток, 05.11.2018 година

 • ТРЕВНИК (НСК-КО 10/17) во 10:00 часот
 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (НСК-КО 7/16) во 09:30 часот

Вторник, 06.11.2018 година

 • ТАРГЕТ-ТВРДИНА (НСК-КО 17/15) во 11:00 часот

Среда, 07.11.2018 година

 • ТОТАЛ (НСК-КО 7/17) во 09:30 часот
 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот

Четврток, 08.11.2018 година

 • ТОПЛИК (НСК-КО 9/16) во 09:30 часот
 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот

Петок, 09.11.2018 година

 • ТРАНСПОРТЕР (НСК-КО 15/15) во 10:00 часот
 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 13:00 часот
 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот

Понеделник, 12.11.2018 година

 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот

Вторник, 13.11.2018 година

 • ТИТАНИК 2 (НСК-КО 11/15) во 10:00 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 11:30 часот
 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот

Среда, 14.11.2018 година

 • ТРЕВНИК (НСК-КО 10/17) во 10:00 часот
 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот

Четврток, 15.11.2018 година

 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот
 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот
 • ТРЕЗОР (НСК-КО 8/16) во 12:00 часот

Петок, 16.11.2018 година

 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (НСК-КО 7/16) во 12:00 часот

Понеделник, 19.11.2018 година

 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот

Вторник, 20.11.2018 година

 • ТОРТУРА (НСК-КО 2/16) во 10:00 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот
 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 12:00 часот
 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот

Среда, 21.11.2018 година

 • ТВРДИНА-ТАРГЕТ (НСК-КО 17/15) во 10:00 часот
 • ТОПЛИК (НСК-КО 9/16) во 09:30 часот

Четврток, 22.11.2018 година

 • ТРАЕКТОРИЈА (НСК-КО 9/17) во 09:45 часот

Петок, 23.11.2018 година

 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот
 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот

Понеделник, 26.11.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот

Вторник, 27.11.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот
 • ТИТАНИК 2 (НСК-КО 11/15) во 10:00 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 11:30 часот
 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот

Среда, 28.11.2018 година

 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот

Четврток, 29.11.2018 година

 • ТРЕЗОР (НСК-КО 8/16) во 10:00 часот
 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот

Петок, 30.11.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот
 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот
ВИДЕО

``Трите`` - трет дел