ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите

Кои сме ние?

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, познато и како Специјално јавно обвинителство, е формирано со Законот за јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, усвоен од страна на Собранието на Република Македонија на 15 септември 2015 година и изборот на Катица Јанева за Јавен обвинител кој ќе раководи со ова Jавно обвинителство.

Потребата за формирање на ова Јавно обвинителство се наметна со објавувањето на разговорите од незаконското следење на комуникациите во 2015 година, што открија системски проблеми во доменот на владеењето на правото, коишто беа потврдени со Извештајот на Прибе и Итните реформски приоритети.

Наша мисија

Главната мисија на Специјалното јавно обвинителство е истражување и гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, со цел спроведување на правдата преку принципот на владеење на правото.

Специјалното јавно обвинителство се основа за целата територија на Република Македонија, а со седиште во градот Скопје.

НОВОСТИ И СЛУЧУВАЊА

СООПШТЕНИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Согласно член 8 од Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, Јавниот обвинител редовно ја информира јавноста за неговиот/нејзиниот напредок, врамнотежувајќи ги етичките и процедурални обврски одредени со закон и јавниот интерес да се биде информиран за текот на истрагата и гонењето.

РАСПОРЕД НА СУДЕЊА

Мај, 2018 година

Среда, 02.05.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот

Четврток, 03.05.2018 година

 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот
 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР [одвоена постапка] (НСК-КО 7/16) во 13:00 часот

Петок, 04.05.2018 година

 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 11:00 часот

Понеделник, 07.05.2018 година

 • ТОРТУРА (НСК-КО 2/16) во 09:30 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот

Вторник, 08.05.2018 година

 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот
 • ТЕНК (НСК-КО 3/17) во 10:30 часот
 • ТРУСТ (НСК-КО 4/17) во 09:30 часот

Среда, 09.05.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот

Четврток, 10.05.2018 година

 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот
 • ТИТАНИК 2 (НСК-КО 11/15) во 12:00 часот

Петок, 11.05.2018 година

 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот
 • ТОПЛИК (НСК-КО 9/16) во 10:00 часот
 • ТРАНСПОРТЕР (НСК-КО 15/15) во 12:30 часот

Понеделник, 14.05.2018 година

 • ТОТАЛ (НСК-КО 7/17) во 10:30 часот
 • ТЕНК (НСК-КО 3/17) во 10:30 часот
 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 10:00 часот

Вторник, 15.05.2018 година

 • ТВРДИНА И ТАРГЕТ (НСК-КО 17/15) во 10:00 часот

Среда, 16.05.2018 година

 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот
 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот
 • ТРЕВНИК (НСК-КО 10/17) во 11:00 часот
 • МОНСТРУМ (НСК-КО 8/15) во 10:00 часот

Четврток, 17.05.2018 година

 • ШПИОН (НСК-КО 11/16) во 12:30 часот
 • ТРЕЗОР (НСК-КО 8/16) во 11:00 часот
 • ТЕНК  (НСК-КО 3/17) во 10:30 часот

Петок, 18.05.2018 година

 • ТЕНК (НСК-КО 3/17) во 10:30 часот

Понеделник, 21.05.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот

Вторник, 22.05.2018 година

 • ТЕНК (НСК-КО 4/17) во 10:30 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот
 • ТРУСТ (НСК-КО 4/17) во 09:30 часот
 • ТИТАНИК 2 (НСК-КО 11/15) во 11:00 часот

Среда, 23.05.2018 година

 • ТРАЕКТОРИЈА (НСК-КО 9/17) во 09:45 часот
 • МОНСТРУМ (НСК-КО 8/15) во 10:00 часот

Понеделник, 28.05.2018 година

 • ТИТАНИК  (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот

Вторник, 29.05.2018 година

 • ТРАЕКТОРИЈА (НСК-КО 9/17) во 09:45 часот
 • ТЕНК (НСК-КО 3/17) во 11:30 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот

Среда, 30.05.2018 година

 • ТОТАЛ (НСК-КО 7/17) во 10:00 часот
 • ТРАНСПОРТЕР (НСК-КО 15/15) во 10:30 часот

Четврток, 31.05.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот
ВИДЕО

``Трите`` - трет дел