30. 03. 2017, Скопје – Денес ова Јавно обвинителсетво поднесе Барање за изземање на претседателот на Врховниот суд. Информираме дека бараме изземање на претседателот на овој Суд бидејќи тој е опфатен во јавно објавените телефонски разговори и тоа во период кога исто така ја извршувал функцијата претседател на Врховниот суд. Во согласност со препораките на […]

Read More →

29.03.2017, Скопје – „Јас како Јавен обвинител сум исклучиво надлежна да постапувам по предметите поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите во сите судски инстанци. Поради тоа денес со поднесок испратен до Врховниот суд на Република Македонија го повлеков барањето за заштита на законитоста поднесено од Јавното обвинителство на Република Македонија“. […]

Read More →

28. 03. 2017, Скопје – До Советот за утврдување на факти и покренување на постапка за утврдување на одговорност за судија ова Јавно обвинителство поднесе претставки за утврдување на одговорност на судиите судиите на Основниот суд Скоје I Скопје,  Елена Илиевска Јосифовиќ и Татјана Михајлова. Со претставките е побарано да се испита работатата на судиите […]

Read More →

24.03.2017, Скопје – Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева денеска, во рамките на одбележувањето на Меѓународниот ден на укажувачите, во организација на Центарот за истражувачко новинарство СКУП-Македонија, имаше излагање за потребата од имплементација на препораките на Венецијанската комисијa. Во продолжение, излагањето на Специјалната јавна обвинителка: -Одбележувањето на Меѓународниот ден на укажувачите е склучително значаен ден во […]

Read More →

24.03.2017,Скопје – Целосно ги демантираме наводите на повеќе медиуми дека ова Јавно обвинителство со својата работа прави притисок на медиумите и влијае на слободата на информирање. Појаснуваме дека пред ова Јавно обвинителство се водат истражни постапки за повеќе предмети во кои се опфатени лица кои се поврзани со дел од медиумите. Предмет на ваквите истражни постапки […]

Read More →

23.03.2017, Скопје – Денес ова јавно обвинителство оддржа прес конференција. Во продолжение се изјавите на Јавната обвинителка Катица Јанева и Јавната обвинителка Фатиме Фетаи, а Јавната обвинителка Ленче Ристоска одговараше на новинарски прашања. ПОЧИТУВАНИ ГРАЃАНИ НА РЕПУБЛИКА, ПОЧИТУВАНИ МЕДИУМИ Дозволете да Ви се обратам на оваа прес конференција која се однесува на отварање на финансиски […]

Read More →

16.03.2017, Скопје – Најостро ги демантираме наводите за поврзаност на ова Јавно обвинителство со Социјалдемократскиот сојуз на Македонија, искажани во денешното соопштение на ВМРО-ДПМНЕ. Во оваа прилика укажуваме дека ова Јавното обвинителство, како независна и професионална институција, е формирано со Закон за кој во Собранието на Република Македонија гласаа вкупно 111 пратеници, вклучително и пратениците од […]

Read More →

15.03.2017, Скопје – До Советот на јавни обвинители и Собранието на РМ денес беше доставен третиот шестмесечен Извештај за работата на ова Јавно обвинителство. Извештајот е јавно објавен на нашата веб страна.

Read More →

13.03.2017, Скопје – Денес до ова Јавно обвинителство беше доставена жалбата изјавена од одбраната против решението за определување мерка притвор за едно осомничено лице во случајот „Труст“. Ве известуваме дека во законскиот рок од 24 часа ќе биде поднесен одговор на жалба.

Read More →

12.03.2017, Скопје – Со оглед дека во дел од медиумите се пројавија неточни толкувања на изјавата на Специјалната јавна обвинителка Катица Јанева, дадена по повод новинарско прашање поврзано со определувањето на притвор на еден од осомничените лица во случајот “Труст”, го појаснуваме следното: За фактот дека е донесена одлука по жалбата на ова Јавно обвинителство […]

Read More →