ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите

Кои сме ние?

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, познато и како Специјално јавно обвинителство, е формирано со Законот за јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, усвоен од страна на Собранието на Република Македонија на 15 септември 2015 година и изборот на Катица Јанева за Јавен обвинител кој ќе раководи со ова Jавно обвинителство.

Потребата за формирање на ова Јавно обвинителство се наметна со објавувањето на разговорите од незаконското следење на комуникациите во 2015 година, што открија системски проблеми во доменот на владеењето на правото, коишто беа потврдени со Извештајот на Прибе и Итните реформски приоритети.

Наша мисија

Главната мисија на Специјалното јавно обвинителство е истражување и гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, со цел спроведување на правдата преку принципот на владеење на правото.

Специјалното јавно обвинителство се основа за целата територија на Република Македонија, а со седиште во градот Скопје.

НОВОСТИ И СЛУЧУВАЊА

СООПШТЕНИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Согласно член 8 од Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, Јавниот обвинител редовно ја информира јавноста за неговиот/нејзиниот напредок, врамнотежувајќи ги етичките и процедурални обврски одредени со закон и јавниот интерес да се биде информиран за текот на истрагата и гонењето.

РАСПОРЕД НА СУДЕЊА

Февруари, 2018 година

Петок, 02.02.2018 година

 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (НСК-КО 7/16) во 10:00 часот

Понеделник, 05.02.2018 година

 • ТРЕЗОР (НСК-КО 8/16) во 13:30 часот

Вторник, 06.02.2018 година

 • СОПОТ (НСК-КО 12/17) во 10:00 часот

Четврток, 08.02.2018 година

 • ТРУСТ (НСК-КО 4/17) во 09:30 часот

Петок, 09.02.2018 година

 • ТОТАЛ (НСК-КО 7/17) во 09:30 часот
 • ТРУСТ (НСК-КО 4/17) во 09:30 часот
 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот

Понеделник, 12.02.2018 година

 • ТЕНК (НСК-КО 3/17) во 11:30 часот

Вторник, 13.02.2018 година

 • ТРУСТ (НСК-КО 4/17) во 09:30 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот
 • ТЕНК (НСК-КО 3/17 ) во 11:30 часот

Среда, 14.02.2018 година

 • ТРАЕКТОРИЈА (НСК-КО 9/17) во 09:45 часот

Четврток, 15.02.2018 година

 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 11:00 часот

Петок, 16.02.2018 година

 • ТЕНК (НСК-КО 3/17) во 11:30 часот

Понеделник, 19.02.2018 година

 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 12:00 часот
 • ТИФАНИ (НСК-КО 8/17) во 11:30 часот
 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (ИЗДВОЕНА ПОСТАПКА) (НСК-КО 7/16) во 12:00 часот

Вторник, 20.02.2018 година

 • ТРУСТ (НСК-КО 4/17) во 09:30 часот

Среда, 21.02.2018 година

 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 10:00 часот
 • ТРАНСПОРТЕР (НСК-КО 15/15) во 11:30 часот

Четврток, 22.02.2018 година

 • ТРАНСПОРТЕР (НСК-КО 15/15) во 11:30 часот

Среда, 28.02.2018 година

 • ТОРТУРА (НСК-КО 2/16) во 09:30 часот
ВИДЕО

``Трите`` - трет дел