ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите

Кои сме ние?

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, познато и како Специјално јавно обвинителство, е формирано со Законот за јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, усвоен од страна на Собранието на Република Македонија на 15 септември 2015 година и изборот на Катица Јанева за Јавен обвинител кој ќе раководи со ова Jавно обвинителство.

Потребата за формирање на ова Јавно обвинителство се наметна со објавувањето на разговорите од незаконското следење на комуникациите во 2015 година, што открија системски проблеми во доменот на владеењето на правото, коишто беа потврдени со Извештајот на Прибе и Итните реформски приоритети.

Наша мисија

Главната мисија на Специјалното јавно обвинителство е истражување и гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, со цел спроведување на правдата преку принципот на владеење на правото.

Специјалното јавно обвинителство се основа за целата територија на Република Македонија, а со седиште во градот Скопје.

НОВОСТИ И СЛУЧУВАЊА

СООПШТЕНИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Согласно член 8 од Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, Јавниот обвинител редовно ја информира јавноста за неговиот/нејзиниот напредок, врамнотежувајќи ги етичките и процедурални обврски одредени со закон и јавниот интерес да се биде информиран за текот на истрагата и гонењето.

РАСПОРЕД НА СУДЕЊА

Декември, 2018 година

Понеделник, 03.12.2018 година

 • ТИТАНИК 2 (НСК-КО 11/15) во 10:00 часот

Вторник, 04.12.2018 година

 • ТАРГЕТ-ТВРДИНА (НСК-КО 17/15) во 10:00 часот
 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 12:00 часот
 • ТОПЛИК (НСК-КО 09/16) во 12:00 часот

Среда, 05.12.2018 година

 • ТВРДИНА 2 (НСК-КО 6/16) во 10:00 часот
 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот

Четврток, 06.12.2018 година

 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 12:00 часот
 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 12:00 часот
 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (раздвоена постапка)(НСК-КО 7/16) во 13:00 часот

Петок, 07.12.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот

Понеделник, 10.12.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот
 • ШПИОН (НСК-КО 11/16) во 11:00 часот
 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот

Вторник, 11.12.2018 година

 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 09:30 часот
 • ТОРТУРА (НСК-КО 2/16) во 10:00 часот
 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот

Среда, 12.12.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот

Четврток, 13.12.2018 година

 • ТАРГЕТ-ТВРДИНА (НСК-КО 17/15) во 10:00 часот
 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот

Петок, 14.12.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот
 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 09:30 часот

Понеделник, 17.12.2018 година

 • ТРЕВНИК (НСК-КО 10/17) во 10:30 часот
 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (НСК-КО 7/16) во 09:30 часот

Вторник, 18.12.2018 година

 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот
 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 09:30 часот
 • ТИТАНИК 2 (НСК-КО 11/15) во 10:00 часот

Среда, 19.12.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот

Четврток, 20.12.2018 година

 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот

Петок, 21.12.2018 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 09:30 часот
 • ТОТАЛ (НСК-КО 7/17) во 10:00 часот
 • ТРЕЗОР (НСК-КО 8/16) во 10:00 часот

Понеделник, 24.12.2018 година

 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 09:30 часот
 • ТИТАНИК 2 (НСК-КО 11/15) во 10:00 часот
 • ТВРДИНА 2 (НСК-КО 6/16) во 10:00 часот

Вторник, 25.12.2018 година

 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот
 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот

Среда, 26.12.2018 година

 • ТАРГЕТ-ТВРДИНА (НСК-КО 17/15) во 10:00 часот
 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (НСК-КО 7/16) во 09:30 часот

Четврток, 27.12.2018 година

 • ТРАЕКТОРИЈА (НСК-КО 9/17) во 09:45 часот
 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (раздвоена постапка) (НСК-КО 7/16) во 13:15 часот
 • ТОРТУРА  (НСК-КО 2/16) во 10:00 часот
ВИДЕО

``Трите`` - трет дел