ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите

Кои сме ние?

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, познато и како Специјално јавно обвинителство, е формирано со Законот за јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, усвоен од страна на Собранието на Република Македонија на 15 септември 2015 година и изборот на Катица Јанева за Јавен обвинител кој ќе раководи со ова Jавно обвинителство.

Потребата за формирање на ова Јавно обвинителство се наметна со објавувањето на разговорите од незаконското следење на комуникациите во 2015 година, што открија системски проблеми во доменот на владеењето на правото, коишто беа потврдени со Извештајот на Прибе и Итните реформски приоритети.

Наша мисија

Главната мисија на Специјалното јавно обвинителство е истражување и гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, со цел спроведување на правдата преку принципот на владеење на правото.

Специјалното јавно обвинителство се основа за целата територија на Република Македонија, а со седиште во градот Скопје.

НОВОСТИ И СЛУЧУВАЊА

СООПШТЕНИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Согласно член 8 од Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, Јавниот обвинител редовно ја информира јавноста за неговиот/нејзиниот напредок, врамнотежувајќи ги етичките и процедурални обврски одредени со закон и јавниот интерес да се биде информиран за текот на истрагата и гонењето.

РАСПОРЕД НА СУДЕЊА

Март, 2019 година

Петок, 01.03.2019 година

 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот

Понеделник, 04.03.2019 година

 • ТОПЛИК (НСК-КО 9/16) во 10:00 часот

Вторник, 05.03.2019 година

 • ТРАЕКТОРИЈА (НСК-КО 9/17) во 09:45 часот
 • ТРАНСПОРТЕР (НСК-КО 15/15) во 10:00 часот

Среда, 06.03.2019 година

 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (НСК-КО 7/16) во 10:00 часот
 • ШПИОН (НСК-КО 11/16) во 10:00 часот
 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот
 • ТРЕВНИК (НСК-КО 10/17) во 10:30 часот

Четврток, 07.03.2019 година

 • ТАЛИР (НСК-КО 11/17) во 10:00 часот

Петок, 08.03.2019 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот

Понеделник, 11.03.2019 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот

Вторник, 12.03.2019 година

 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот
 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот

Среда, 13.03.2019 година

 • ТРАЕКТОРИЈА (НСК-КО 9/17) во 09:45 часот
 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот

Четврток, 14.03.2019 година

 • ТАРГЕТ – ТВРДИНА (НСК-КО 17/15) во 12:00 часот
 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 10:00 часот

Петок, 15.03.2019 година

 • ТРАЕКТОРИЈА (НСК-КО 9/17) во 09:45 часот
 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот
 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 10:00 часот

Понеделник, 18.03.2019 година

 • ТРЕЗОР (НСК-КО 8/16) во 11:30 часот
 • МАЏАР ТЕЛЕКОМ (НСК-КО 14/18) во 09:30 часот
 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот

Вторник, 19.03.2019 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот

Среда, 20.03.2019 година

 • МАЏАР ТЕЛЕКОМ (НСК-КО 14/18) во 10:00 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот
 • ТОПЛИК (НСК-КО 9/16) во 10:00 часот

Четврток, 21.03.2019 година

 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот
 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот

Петок, 22.03.2019 година

 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот
 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот
 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот

Понеделник, 25.03.2019 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот

Вторник, 26.03.2019 година

 • ТАРГЕТ-ТВРДИНА (НСК-КО 17/15) во 10:00 часот
 • ТОТАЛ (НСК-КО 7/17) во 12:00 часот
 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот

Среда, 27.03.2019 година

 • МАЏАР ТЕЛЕКОМ (НСК-КО 14/18) во 10:00 часот
 • ТРЕЗОР (НСК-КО 8/16) во 10:00 часот
 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот
 • ТРАНСПОРТЕР (НСК-КО 15/15) во 10:00 часот

Петок, 28.03.2019 година

 • ТАЛИР 2 (НСК-КО 15/18) во 13:30 часот

Петок, 29.03.2019 година

 • ТРЕВНИК (НСК-КО 10/17) во 11:00 часот
ВИДЕО

``Трите`` - трет дел