ПРЕЗЕНТИРАН ВТОРИОТ ПРЕОДЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА АКТИВНОСТИТЕ И ПРЕДМЕТИТЕ ВО НАДЛЕЖНОСТ НА СПЕЦИЈАЛНОТО ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

Специјалниот јавен обвинител Катица Јанева денес учествуваше на презентацијата на Вториот преоден Извештај за активностите и предметите во надлежност на Специјалното јавно обвинителство, изготвен од страна на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, во рамки на проектот за мониторинг на случаите кои се во надлежност на Специјалното јавно обвинителство,  финансиран од страна на Кралството Холандија и […]

Повеќе
ПОЈАСНУВАЊЕ – НОВООБЈАВЕНИТЕ СНИМКИ НЕ ПОТЕКНУВААТ ОД ОВА ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

Во врска со написите во повеќе медиуми, како и различните толкувања на вчерашната изјава дадена од страна на Специјалниот јавен обвинител, ѝ појаснуваме на јавноста дека новообјавените разговори објавени од Фејсбук профилот со псевдоним „Ел Чека” не потекнуваат од Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење […]

Повеќе
ОБЈАВЕН СЕДМИОТ ШЕСТМЕСЕЧЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ОВА ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

Седмиот Извештај за работата на Јавното обвинителство за гонење на кривичните дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, за периодот од 15 септември 2018 година до 15 март 2019 година, денеска е доставен до Собранието на Република Северна Македонија и до Советот на јавните обвинители на Република Северна Македонија, согласно […]

Повеќе
ЗАВРШЕН ЗБОР ЗА ПРЕДМЕТОТ „ТИТАНИК 2“

Чесен Суде, По речиси една година од почетокот на оваа главна расправа стигнавме до завршната етапа од истата – завршните зборови. Пред да започнам со правната аргументација би сакала да искажам благодарност до судот за начинот на кој што ја водеше постапката, за тоа што секогаш водеше сметка за еднаквоста на оружјето во постапката, со […]

Повеќе
ОДГОВОР НА ДОПИС ОД ЗДРУЖЕНИЕ НА НОВИНАРИТЕ НА МАКЕДОНИЈА

Почитувани, Како одговор на Вашиот допис, Ве информираме дека во Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите на 11.02.2019 година се одржа брифинг, а не прес-конференција, и тоа по барање на новинарите кои беа присутни на брифингот. Притоа нагласуваме дека тие новинари од самото […]

Повеќе
СООПШТЕНИЕ

Ја информираме јавноста дека по доставени предлози од страна на Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, од страна на Апелациониот суд Скопје донесени се решенија со кои се продолжуваат мерките куќен притвор во траење од 30 дена за осомничените лица Јордан Камчев, Цветан […]

Повеќе
СООПШТЕНИЕ

Јавниот обвинител на Република Македонија Љубомир Јовески денеска одржа работна средба со Катица Јанева, Јавен обвинител на Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите. На состанокот стана збор за Начелното правно мислење донесено на општа седница на Врховниот суд на Република Македонија со кое […]

Повеќе
OБВИНИТЕЛОТ БУБЕВСКИ ПОДНЕСЕ КРИВИЧНА ПРИЈАВА ПРОТИВ АДВОКАТОТ АРСЛАНИ

До                                                                          Основно јавно обвинителство Скопје       Врз основа на член 273 од Законот за кривичната постапка поднесувам:     К Р И В И Ч Н А     П Р И Ј А В А     Против:   Мефаиљ Арслани од татко Б., мајка З, роден во Скопје, каде и живее, […]

Повеќе
ПОДНЕСЕНИ ДВЕ ОБВИНЕНИЈА ВО ПРЕДМЕТОТ „ТАЛИР“

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите денес до Основниот суд Скопје 1 – Скопје поднесе два обвинителни акти како резултат на спроведената истражна постапка во предметот познат во јавноста како „ТАЛИР“. Од причини на целисходност, ова Јавно обвинителство ја раздвои постапката во предметот […]

Повеќе
ПОЈАСНУВАЊЕ ЗА ЈАВНОСТА ВО ВРСКА СО ОПРЕДЕЛЕНИТЕ МЕРКИ – ПРИТВОР ВО ПРЕДМЕТОТ „ТИТАНИК“

Во врска со Решенијата на Кривичниот совет на Основниот суд Скопје 1 Скопје со кои им се определени мерки притвор на обвинетите Кирил Божиновски и Миле Јанакиески, во рамки на предметот познат во јавноста како “ТИТАНИК”, ѝ појаснуваме на јавноста дека опасноста од бегство кај двајцата обвинети е констатирана од страна на Кривичниот совет на […]

Повеќе