ПОДНЕСЕНИ ДВЕ ОБВИНЕНИЈА ВО ПРЕДМЕТОТ „ТАЛИР“

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите денес до Основниот суд Скопје 1 – Скопје поднесе два обвинителни акти како резултат на спроведената истражна постапка во предметот познат во јавноста како „ТАЛИР“. Од причини на целисходност, ова Јавно обвинителство ја раздвои постапката во предметот […]

Повеќе
ПОЈАСНУВАЊЕ ЗА ЈАВНОСТА ВО ВРСКА СО ОПРЕДЕЛЕНИТЕ МЕРКИ – ПРИТВОР ВО ПРЕДМЕТОТ „ТИТАНИК“

Во врска со Решенијата на Кривичниот совет на Основниот суд Скопје 1 Скопје со кои им се определени мерки притвор на обвинетите Кирил Божиновски и Миле Јанакиески, во рамки на предметот познат во јавноста како “ТИТАНИК”, ѝ појаснуваме на јавноста дека опасноста од бегство кај двајцата обвинети е констатирана од страна на Кривичниот совет на […]

Повеќе
СООПШТЕНИЕ ПОВРЗАНО СО СЛУЧАЈОТ „ИМПЕРИЈА“

Ја информираме јавноста дека во рамки на истрагата „Империја“ судот донесе решенија за определување на привремена мерка одземање на дел од имотот заради обезбедување на правните лица ДПТУ Орка холдинг АД Скопје и ДПТУ Ексико ДООЕЛ Скопје и решенија за привремено да се запре одливот на парични средства од банкарските сметки на правните лица ДПТУ […]

Повеќе
ОТВОРЕНА НОВА ИСТРАГА „ИМПЕРИЈА“

Ја известуваме јавноста дека по спроведена опсежна предистражна постапка, во која се преземени десетина предмети кои се воделе пред надлежни обвинителства и врз кои воспоставена е надлежност на ова Јавно обвинителство, денес е отворена истрага под кодно име „Империја“ против Јордан Камчев, Сашо Мијалков, Ненад Јосифовиќ, Цветан Панделески, Ратка Куноска Камчева, Христина Камчева Стојческа, Зорица […]

Повеќе
МЕРКИ ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА ИМОТ ВО СЛУЧАЈОТ „ПОШТЕНСКА БАНКА“

По барање на ова Јавно обвинителство, судија на претходна постапка на Основен суд Скопје 1 – Скопје донесе решение со кое е изречена привремена мерка за обезбедување на имот во врска со истрагата во јавноста позната под името „Поштенска банка“. Со мерката е обезбеден недвижен имот сопственост на правните лица Европа 92 ДООЕЛ Кочани и […]

Повеќе
МЕРКА ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА ИМОТ

По барање на ова Јавно обвинителство, судија на претходна постапка на Основен суд Скопје 1 – Скопје донесе решение со кое е изречена привремена мерка за обезбедување на имот на политичката партија ВМРО-ДПМНЕ. Со мерката се замрзнати вкупно 69 недвижнини меѓу кои и објектот во кој се наоѓа седиштето на партијата. Со оваа мерка се […]

Повеќе
ПОЈАСНУВАЊЕ ЗА ЈАВНОСТА

Jа информираме јавноста дека е направена техничка грешка во текстот за новоотворената истрага под кодно име „Поштенска банка“ при што известуваме дека наредбата за спроведување на истражна постапка опфаќа повеќе поврзани настани за сторени кривични дела Злоупотреба на службената положба и овластување од член 353 од КЗ и Перење пари и други приноси од казниво […]

Повеќе
ОТВОРЕНА НОВА ИСТРАГА „ПОШТЕНСКА БАНКА“

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите ја известува јавноста дека е отворена нова истрага со кодно име „Поштенска банка“. Станува збор за финансиска истрага во рамки на која три, од осомничените девет лица, се приведени пред судија на претходна постапка при Основниот суд […]

Повеќе
OТВОРЕНИ ШЕСТ НОВИ ИСТРАГИ

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите ја известува јавноста дека се отворени шест нови истраги. Во овие истраги станува збор за основано сомнение за предизвикана финансиска штета на Буџетот на РМ во износ од речиси 80 милиони евра. Во продолжение накусо  е објавена содржината од истрагите. […]

Повеќе
ЗАВРШЕН ЗБОР ЗА ПРЕДМЕТОТ „ТЕНК“ (ИЗДВОЕНА ПОСТАПКА)

Почитувани судии, почитувани присутни, Oд изведените докази во доказната постапка на главната расправа се утврдува фактичка состојба како што е наведено во прецизираниот диспозитив на обвинението. Пред да дадеме анализа на доказите од кои се утврдуваат дејствијата на обвинетата за набавката на возилото Мерцедес С 600 Гард во 2012 година, потребно е да дадеме анализа […]

Повеќе