ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите

Кои сме ние?

Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, познато и како Специјално јавно обвинителство, е формирано со Законот за јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, усвоен од страна на Собранието на Република Македонија на 15 септември 2015 година и изборот на Катица Јанева за Јавен обвинител кој ќе раководи со ова Jавно обвинителство.

Потребата за формирање на ова Јавно обвинителство се наметна со објавувањето на разговорите од незаконското следење на комуникациите во 2015 година, што открија системски проблеми во доменот на владеењето на правото, коишто беа потврдени со Извештајот на Прибе и Итните реформски приоритети.

Наша мисија

Главната мисија на Специјалното јавно обвинителство е истражување и гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, со цел спроведување на правдата преку принципот на владеење на правото.

Специјалното јавно обвинителство се основа за целата територија на Република Македонија, а со седиште во градот Скопје.

НОВОСТИ И СЛУЧУВАЊА

СООПШТЕНИЈА ЗА ЈАВНОСТА

Согласно член 8 од Законот за Јавно обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, Јавниот обвинител редовно ја информира јавноста за неговиот/нејзиниот напредок, врамнотежувајќи ги етичките и процедурални обврски одредени со закон и јавниот интерес да се биде информиран за текот на истрагата и гонењето.

РАСПОРЕД НА СУДЕЊА

Мај, 2019 година

Петок, 03.05.2019 година

 • ТРЕВНИК (НСК-КО 10/17) во 10:30 часот

Понеделник, 06.05.2019 година

 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот

Вторник, 07.05.2019 година

 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот

Среда, 08.05.2019 година

 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 10:00 часот
 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот
 • МАЏАР ТЕЛЕКОМ (НСК-КО 14/18) во 10:00 часот

Четврток, 09.05.2019 година

 • ТЕНДЕРИ (НСК-КО 10/16) во 10:00 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот

Петок, 10.05.2019 година

 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот
 • ТРАЕКТОРИЈА (НСК-КО 9/17) во 09:45 часот
 • ТОРТУРА (НСК-КО 2/16) во 10:30 часот
 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот

Понеделник, 13.05.2019 година

 • ТРАНСПОРТЕР (НСК-КО 15/15) во 10:00 часот
 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот

Вторник, 14.05.2019 година

 • ТРАЕКТОРИЈА (НСК-КО 9/17) во 09:45 часот
 • МОНСТРУМ (НСК-КО 5/18) во 10:00 часот

Среда, 15.05.2019 година

 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот
 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (НСК-КО 7/16) во 10:00 часот

Четврток, 16.05.2019 година

 • ТАЛИР (НСК-КО 11/17) во 10:00 часот
 • НАСИЛСТВО ВО ОПШТИНА ЦЕНТАР (НСК-КО 7/16) во 10:00 часот

Петок, 17.05.2019 година

 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот
 • ТВРДИНА 2 (НСК-КО 6/16) во 10:00 часот
 • ТОПЛИК (НСК-КО 9/16) во 10:00 часот

Понеделник, 20.05.2019 година

 • ШПИОН (НСК-КО 11/16) во 12:00 часот

Вторник, 21.05.2019 година

 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот
 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот
 • ТАРИФА (НСК-КО 2/17) во 10:00 часот

Среда, 22.05.2019 година

 • ТОРТУРА (НСК-КО 2/16) во 10:30 часот
 • ТИТАНИК 3 (НСК-КО 1/16) во 10:00 часот
 • Т.Н.Т (НСК-КО 21/15) во 10:00 часот

Понеделник, 27.05.2019 година

 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот

Вторник, 28.05.2019 година

 • ТАЛИР (НСК-КО 11/17) во 10:00 часот

Среда, 29.05.2019 година

 • ТОРТУРА (НСК-КО 2/16) во 10:30 часот
 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот
 • ШПИОН раздвоена постапка З.Б (НСК-КО 11/16) во 12:00 часот

Четврток, 30.05.2019 година

 • ТОТАЛ (НСК-КО 7/17) во 10:00 часот
 • ТРИСТА (НСК-КО 6/17) во 10:00 часот
 • ШПИОН (НСК-КО 11/16) во 13:00 часот

Петок, 31.05.2019 година

 • ТРЕВНИК (НСК-КО 10/17) во 10:30 часот
 • ТИТАНИК (НСК-КО 1/15) во 10:00 часот
ВИДЕО

``Трите`` - трет дел