ЗАВРШЕН ЗБОР ЗА ПРЕДМЕТОТ „ТЕНК“

Почитувани судии, почитувани присутни, Oд изведените докази во доказната постапка на главната расправа се утврдува фактичка состојба како што е наведено во прецизираниот диспозитив на обвинението. Пред да дадеме анализа на доказите од кои се утврдуваат дејствијата на обвинетите за набавката во 2012 година на возилото Мерцедес С 600 Гард, за да имате јасна слика […]

Повеќе
ЗАВРШЕН ЗБОР ЗА ПРЕДМЕТОТ „ТРИСТА“

Почитувани судии, Од изведените докази во доказната постапка на главната расправа се утврдува фактичка состојба како што е наведено во диспозитивот на обвинителниот акт. Обвинетиот Ѓоко Поповски во конкретниот период бил службено лице, помошник министер во Министерството за внатрешни работи на Рeпублика Македонија и бил овластен од министерот за внатрешни работи со решение бр.13.3-21664/3 од 02.01.2008 […]

Повеќе
УЧЕСТВО НА ЈАВНИ ОБВИНИТЕЛИ НА „НАПРЕДНА ОБУКА ЗА ПРОЦЕНКА НА СВЕДОК“

Шестмина јавни обвинители од Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите учествуваат на „Напредна обука за проценка на сведок“ која се одржува од 14 до 18 мај во Скопје. Обуката е во рамки на ЕУ – проектот „Соработка во кривичната материја: Зајакнување на заштитата […]

Повеќе
СООПШТЕНИЕ ЗА ЈАВНОСТА ПО ОДНОС НА НАЈАВИТЕ ЗА ПРИКАЖУВАЊЕ НА ДОКУМЕНТАРЕН ФИЛМ

Во врска со најавите за телевизиско прикажување на документарниот филм со наслов „Чарлиевите ангели”, објавени од страна на повеќе медиуми, ја информираме јавноста за следното: Документарниот филм претставува независно авторско дело чие снимање беше со дадена согласност на Специјалниот јавен обвинител. Во оваа прилика ѝ појаснуваме на јавноста дека филмот ја прикажува работата на сите […]

Повеќе
ОТВОРЕНИ ТРИ НОВИ ИСТРАГИ

Почитувани претставници на медиумите, почитувани граѓани, Првата истрага која ја презентирамe се води под името „Попис“. Истата се води против две лица, поради постоење на основано сомнение дека сториле кривично дело Злоупотреба на службената положба и овластување од чл.353 ст.4 в.в. со ст.1 в.в. со чл.22 од Кривичниот законик. Доказниот материјал упатува на основано сомнение […]

Повеќе
НАЈАВА ЗА ПРЕС – КОНФЕРЕНЦИЈА

Денес, со почеток во 12 часот, во просториите на Јавното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите, ќе се одржи прес – конференција.

Повеќе
ОВА ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО СЕ ОТКАЖА ОД ОБВИНИТЕЛНИОТ АКТ ВО ПРЕДМЕТОТ „СОПОТ“

Jaвното обвинителство за гонење на кривични дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите изврши детална анализа на сите изведени докази на главниот претрес, а по извршената анализа дојдовме до заклучок дека во овој случај не постојат докази од кои може да се утврди дека обвинетите го сториле кривичното дело што […]

Повеќе
ОБЈАВЕН ПЕТТИОТ ШЕСТМЕСЕЧЕН ИЗВЕШТАЈ ЗА РАБОТАТА НА ОВА ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО

Петтиот Извештај за работата на Јавното обвинителство за гонење на кривичните дела поврзани и кои произлегуваат од содржината на незаконското следење на комуникациите за периодот од 15 септември 2017 година до 15 март 2018 година денеска е доставен до Собранието на Република Македонија и до Советот на јавните обвинители на Република Македонија, согласно Законот за […]

Повеќе
ВОВЕДЕН ГОВОР ЗА ПРЕДМЕТОТ „ТЕНДЕРИ“

Јавен интерес е граѓаните да знаат како се користат парите од буџетот на Република Македонија и, токму поради тоа, постапката за јавни набавки е предвидено да има транспарентност и да нема незаконски повластувања на економските оператори.  Извршната власт треба да ги извршува, односно спроведува законите во вистинската смисла на зборот. Но, дел од вработените во […]

Повеќе
СВЕЧЕНО ОТВОРЕН ПРОЕКТОТ „ЗАЕДНО ЗА ОДГОВОРНОСТ: ПОДДРШКА НА СПЕЦИЈАЛНОТО ЈАВНО ОБВИНИТЕЛСТВО ВО ЗАЈАКНУВАЊЕТО НА НЕГОВИТЕ ОПЕРАТИВНИ КАПАЦИТЕТИ И КАПАЦИТЕТИТЕ ЗА МЕЃУНАРОДНА ПРАВНА СОРАБОТКА“

Денес свечено беше отворен и презентиран проектот „Заедно за одговорност: Поддршка на Специјалното јавно обвинителство на Македонија во зајакнувањето на неговите оперативни капацитети и капацитетите за меѓународна правна соработка“, финансиран од Министерството за надворешни работи на Кралството Холандија преку програмата „Матра“. Проектот, кој е во траење од три години, е поддржан од Амбасадата на Кралството […]

Повеќе